shukra-dhatu

Ayurveda - Enciclopedie online

shukra-dhatu

13 noiembrie 2018 S 0

shukra-dhatu

constituentul reproducător

Shukra-dhatu este ţesutul reproducător uman, ce este alcătuit în principal din spermă, fluidul prostatic, veziculele seminale, prostată, ovul, ovare. Shukra-dhatu conţine esenţa tuturor celorlalte dhatu-uri şi conferă capacitatea de a fi creator, fie din punct de vedere concret, sexual, fie din punct de vedere mai amplu, în alte domenii ale vieţii.

Literal termenul sanscrit shukra înseamnă „fluide reproducătoare”. Shukra-dhatu este cel de-al şaptelea constituent trupesc (dhatu) principal al corpului. Shukra-dhatu se referă la totalitatea fluidelor reproducătoare, atât cele existente în cazul bărbatului (sperma), cât şi cele existente în cazul femeii (secreţiile sexuale feminine), care alcătuiesc ţesutul reproducător. Sângele menstrual (arthava) este corelat de asemenea cu shukra-dhatu.

Funcţia generală corespunzătoare ţesutului reproducător (shukra-dhatu) este creativitatea (garbhopatti). Ţesutul reproducător (shukra-dhatu) se formează din partea cea mai fină a lui majja-dhatu. Partea fluidă a lui shukra-dhatu este transportată în corp prin intermediul sistemului de canale corespunzător numit shukra-vaha-srota. Agentul transformator al acestui constituent trupesc este shukra-agni. Shukra-agni acţionează asupra substanţei din care este alcătuit shukra-dhatu, dând naştere numai unei singure componente: partea subtilă (prasada) sau partea cea mai fină, esenţa lui shukra-dhatu care va contribui la formarea esenţei subtile vitale a fiinţei (ojas). Partea grosieră corespunzătoare lui shukra-dhatu (produsul rezidual (mala)) nu există.