vata

Ayurveda - Enciclopedie online

vata

7 martie 2022 V 0

forţa subtilă vitală primară care asigură în principal mişcarea

Cuvântul sanscrit vata, care uneori este înlocuit cu cel de vayu, provine din rădăcina sanscrită va, care înseamnă „a se mişca”. Astfel că termenul sanscrit vata înseamnă „ceea ce mişcă”. Această forţă subtilă rezultă din combinaţia armonioasă a elementului subtil aer (vayu-tattva) şi a elementului subtil eter (akasha-tattva).

Aceasta manifestă în primul rând rezonanţa specifică a calităţii generale de uscat (ruksha-guna), care este reprezentativă în cazul său. Forţa subtilă numită în Ayurveda vata mai este caracterizată de calităţile principale de rece (shita-guna) şi de uşor (laghu-guna). În plus, vata mai este caracterizată şi de calităţile de aspru (khara), mobil, mişcător (chala), rapid (tikshna), limpede, subţire, rarefiat (vishadha)), subtil (sukshma) şi neregulat. Funcţia generală a lui vata este mişcarea sau mobilitatea.

Vata-dosha se manifestă în fiinţa umană sub cinci forme distincte, numite forme secundare (upa-dosha) ale lui vata sau, pe scurt, sufluri subtile (vayu-uri). Acestea sunt: udana-vayu, prana-vayu, samana-vayu, vyana-vayu, apana-vayu.