dhatu-agni
dhatu-agni
agent transformator al unui constituent trupesc
În Ayurveda se indică faptul că există şapte dhatu-agni-uri, care corespund celor şapte tipuri de dhatu-uri (ţesuturi corporale) şi care sunt responsabile de metabolismul ţesutului corespondent.
Dhatu-agni-urile determină transformarea substanţelor nutritive corespunzătoare prezente într-o formă potenţială în ahara-rasa. Fiecare formă de dhatu-agni este capabilă să sintetizeze şi să asimileze constituenţii corespunzători ai dhatu-urilor respective. Aşadar, termenul dhatu-agni se referă la întregul spectru al metabolismului tisular.
Există şapte tipuri de dhatu-agni-uri sau agenţi transformatori ai ţesuturilor, care sunt corespunzători celor şapte constituenţi trupeşti ai organismului şi anume: rasa-agni, rakta-agni, mamsa-agni, meda-agni, asthi-agni, majja-agni, shukra-agni.
Aceste şapte tipuri de dhatu-agni reprezintă de fapt cele şapte grade succesive de transformare a esenţei nutritive (ahara-rasa) până ce aceasta atinge stadiul cel mai subtil de transformare şi anume acela în care aceasta (rafinată în urma proceselor succesive de transmutare biologică şi sublimare) devine ojas (esenţa energetică subtilă a fiinţei umane).
Sub acţiunea fiecărui astfel de dhatu-agni, substanţa din care este alcătuit fiecare dintre cei şapte constituenţi trupeşti (dhatu) este separată în trei părţi: 1. partea cea mai subtilă, cea mai fină sau cu alte cuvinte esenţa (prasada) acelui dhatu, care are rolul de a hrăni constituentul corporal imediat următor, 2. partea fină sau medie, care continuă să hrănească dhatu-ul respectiv, 3. partea grosieră sau, cu alte cuvinte, produsul rezidual (mala) al acelui dhatu, parte care este în mod normal excretată din trup, fiind numită de asemenea în limba sanscrită kitta.