prakriti

Ayurveda - Enciclopedie online

prakriti

10 martie 2022 P 0

natură primordială

Literal, termenul sanscrit prakriti înseamnă „prima acţiune”. Prakriti are atât sensul de „natură”, cât şi sensul de „materie”. În tradiţia hindusă prakriti reprezintă „substanţa universală” sau, cu alte cuvinte, „substanţa primordială din care este creat apoi universul (Macrocosmosul)”.

Conform filozofiei Samkhya, care o desemnează şi sub numele de pradhana, prakriti reprezintă o realitate obiectivă şi este substanţa primordială care creează întrega lume a gândurilor şi a fenomenelor, graţie apropierii ei de purusha, eternul spirit sau masculinul transcendent. Prakriti este aspectul fundamental generator al tuturor formelor manifestate, fiind tocmai de aceea cunoscută ca natura primordială.

Natura primordială (prakriti) are o realitate permanentă ce se organizează în jurul celor trei tendinţe fundamentale (cunoscute sub numele de prakriti-guna-uri) şi care sunt: sattva (modalitatea echilibrului şi a unificării), rajas (modalitatea dinamismului şi a expansiunii) şi tamas (modalitatea inerţiei şi a contracţiei).