ghee
ghee
unt clarifiat
Substanţă onctuoasă care este rezultatul unei modalităţi tradiţionale din Ayurveda şi, în general din India, de preparare şi de folosire a untului, care se realizează prin topirea acestuia până când lichidul topit devine transparent şi clar.
Produsul rezultat este considerat a fi un ingredient alimentar şi terapeutic sattva-ic (ghee), şi prezintă proprietatea unică (prabhava) de stimulare a focului digestiv (agni) fără să agraveze pitta.
Untul clarifiat (ghee) este uşor digerabil, este util pentru echilibrarea celor trei dosha-uri şi este folosit în Ayurveda ca purtător în corp al substanţelor cu care se combină (anupana).
Untul clarifiat (ghee) este obţinut întotdeauna numai din unt natural, fără vreun fel de adaosuri de alte grăsimi sau de substanţe colorante ori conservante, şi nesărat. Ghee poate fi depozitat fără refrigerare şi poate fi folosit pentru cele mai multe dintre preparatele care au nevoie de ulei sau de unt ca ingredient de bază (ghrita-uri).