jivaniya

Ayurveda - Enciclopedie online

jivaniya

8 martie 2022 J 0

acţiunea terapeutică învigorătoare

Termenul jivaniya desemnează acel tip de acţiune terapeutică cu efecte învigorătoare. Jivaniya este prima dintre cele 50 de acţiuni terapeutice principale (karman) enumerate de înţeleptul Charaka în lucrarea de Ayurveda Charaka-Samhita.  

Jivaniya face parte din subgrupa acţiunilor terapeutice principale care sunt necesare pentru susţinerea bunăstării fiinţei umane, aceasta este prima subgrupă descrisă de înţeleptul Charaka. În tradiţia ayurvedică, jivaniya este considerată a fi cea mai importantă acţiune terapeutică. Această acţiune este pusă pe primul loc, pentru că se referă la starea de vigoare generală a fiinţei (jivana).

Cuvântul jivaniya derivă dintr-un cuvânt sanscrit esențial, jiva, care este pe de o parte numele sanscrit generic al sufletului, dar pe de altă parte înseamnă şi „viaţă” sau „a fi dătător de viaţă”. Cu alte cuvinte, jivaniya desemnează acel remediu care susţine manifestarea vieţii în fiinţa umană. Aceasta înseamnă în particular învigorător, iar la modul general vitalizant-dinamizant.

În ceea ce priveşte remediile vitalizante, acţiunile ayurvedice surprind multe alte nuanţe. Vitalizant este şi ceea ce este hrănitor şi atunci se numeşte brimhaniya. De asemenea tot vitalizant este şi remediul care conferă vitalitate potenţială şi atunci este numit balya. Un remediu vitalizant cu aspect reîntineritor este cel care redă puterea din tinereţe (rasayana). Tot vitalizant este şi remediul care conferă vitalitate prin potenţarea energiei erotice (vajikarana). Însă, acţiunea învigorătoare (jivaniya) este de fapt cea care face posibilă restabilirea şi menţinerea unei excelente stării de rezonanţă ocultă cu energia subtilă fundamentală a vieţii (prana). Substanţele naturale (plante, alimente sau remedii naturale) care prezintă această acţiune terapeutică (jivaniya) favorizează atingerea stării de longevitate, prin menţinerea unei stări optime de vigoare şi vitalitate nealterată, indiferent de vârstă. Dintre cele mai importante plante care au proprietăţi învigorătoare (jivaniya) putem cita: rădăcina de jivanti (Leptadenia reticulata (Retz.) Wight & Arn.) și rădăcina de lemn dulce (Glychyrrhiza glabra L.).

AMN-România