Charaka-Samhita

Ayurveda - Enciclopedie online

Charaka-Samhita

8 noiembrie 2018 C 0

Charaka-Samhita

lucrare fundamentală de Ayurveda

Tratat fundamental de Ayurveda scris de înţeleptul Charaka şi care conţine învăţăturile pline de înţelepciune ale înţeleptului Atreya. Tratatul a fost redactat iniţial de către Agnivesha, care a fost unul dintre cei şase discipoli ai marelui înţelept Atreya.

Majoritatea cunoştinţelor clasice de Ayurveda o reprezintă învăţăturile din Charaka-Samhita, considerat cel mai important text ayurvedic clasic.

Textul fundamental secret Charaka-Samhita a fost compus iniţial de către înţeleptul Agnivesha şi s-a numit Agnivesha-Samhita. Textul iniţial a fost completat şi redactat apoi de către Charaka şi poartă şi astăzi numele de Charaka-Samhita.

Charaka-Samhita este o lucrare deosebit de valoroasă care sintetizează foarte multe dintre informaţiile medicale utilizate de către practicienii ayurvedici din antichitate. Sunt expuse atât principiile sistemului medical Ayurveda, cât şi nenumărate modalităţi terapeutice naturale referitoare la o gamă foarte largă de afecţiuni.

Lucrarea secretă Charaka-Samhita reprezintă un inestimabil tezaur al elementelor de bază ale practicii Ayurveda. În forma care s-a păstrat până în prezent, lucrarea are secţiuni (sthana) care cuprind mai multe capitole: Sutra-Sthana (principiile fundamentale care guvernează Ştiinţa vieţii), Nidana-Sthana (etiologia, patogenia şi diagnosticarea bolilor), Vimana-Sthana (principiile care guvernează factorii corporali care pot produce boli), Sharira-Sthana (principiile care guvernează viaţa şi moartea fiinţelor vii), Indriya-Sthana (prognosticul şi simptomele bolilor), Cikitsa-Sthana (tratamentul bolilor), Kalpa-Sthana (descrierea diferitelor terapii), Siddhi-Sthana (descrierea avansată a terapiilor de eliminare).

Textul propriu-zis este alcătuit fie sub forma unor instrucţiuni precise, fie ca o consemnare a unei dezbateri între înţelepţi, fie ca un dialog între învăţător şi discipolul său.