vipaka
acţiunea post-digestivă a unei substanţe
Vipaka reprezintă unul dintre cele şapte concepte de bază ale farmacologiei ayurvedice (Dravya-Guna): dravya, guna, rasa, virya, vipaka, prabhava, karman.
Vipaka este sinonimă cu acţiunea post-digestivă, fiind consecinţa schimbării de acţiune pe care o suferă particulele alimentare (dravya) în organismul uman şi aici se face referire la procesele de absorbţie şi eliminare, rezultatul final al digestiei.
În Ayurveda există două clasificări principale ale tipurilor de vipaka.
Prima clasificare identifică două tipuri: 1. acţiunea post-digestivă uşoară (laghu-vipaka), 2. acţiunea post-digestivă grea (guru-vipaka). Acţiunea post digestivă uşoară (laghu-vipaka) rezultă prin transformarea gusturilor acru (amla-rasa), picant (katu-rasa) şi amar (tikta-rasa). Acţiunea post digestivă grea (guru-vipaka) rezultă prin transformarea gusturilor dulce (madhura-rasa), sărat (lavana-rasa) şi astringent (kashaya-rasa).
Cea de-a doua clasificare este corelată cu fenomenele digestive şi se bazează pe transformarea gustului substanţei în procesul digestiei. Această clasificare urmăreşte transformarea gusturilor substanţei (dravya) şi este prin urmare legată de elementele particulare ale dietei sau preparatelor ayurvedice.
Vipaka este corelată de asemenea şi cu acţiunile digestive locale, care sunt nişte acţiuni speciale, localizate precis în organism. În Ayurveda, aceste acțiuni locale poartă de asemenea numele de vipaka. Pentru a evita o posibilă confuzie, atunci când ne vom referi la acţiunea post-digestivă proprie unei substanţe o vom face precizând numele separat, de exemplu madhura-vipaka, iar în cazul în care ne referim la acţiunea digestivă locală care are loc în gură de exemplu, vom considera numele acestei acţiuni ca fiind madhuravipaka. Prin urmare avem două sensuri asociate termenului vipaka. Primul se referă la acţiunea post-digestivă pe care o are substanţa în trup şi aparţine substanţei (plantei, alimentului sau remediului) pe care o analizăm, iar cel de-al doilea desemnează acţiunile digestive locale din gură, stomac şi respectiv intestin. Cele trei tipuri de acţiuni post-digestive asociate unei substanţe rezultă prin transformarea gusturilor elementare (rasa) astfel: 1. acţiunea post-digestivă dulce (madhura-vipaka) rezulta prin transformarea gusturilor dulce (madhura-rasa) şi sărat (lavana-rasa), 2. acţiunea post-digestivă acră (amla-vipaka) rezultă prin transformarea gustului acru (amla-rasa), 3. acţiunea post-digestivă picantă (katu-vipaka) rezultă prin transformarea gusturilor picant (katu-rasa), amar (tikta-rasa) și astringent (kashaya-rasa).