kriyakala

Ayurveda - Enciclopedie online

kriyakala

9 martie 2022 K 0

secvenţă patologică

O secvenţă patologică (kriyakala) este o parte a unei serii de evenimente, de acţiuni sau de manifestări anormale (vikrita-kriya), care se desfăşoară succesiv, în anumite perioade de timp bine precizate (kala), care se diferenţiază între ele prin modificarea esenţială a anumitor parametri calitativi de stare ce caracterizează starea generală de sănătate a fiinţei umane.

În mod uzual, în Ayurveda termenul sanscrit kriyakala indică stadiile distincte de evoluţie a procesului care conduce în timp la instalarea stării de boală (roga).

Succesiunea secvenţelor patologice nu este totuna cu procesul evoluţiei unei boli (roga), deoarece în faza iniţială a manifestării unei anumite anormalităţi-cauză, boala propriu-zisă nu există încă și nu este definită. Aceasta este însă prezentă într-o formă potenţială în chiar anormalitatea iniţială, care începe să se manifeste și care evoluează gradat. Tocmai de aceea, conceptul ayurvedic de secvenţă patologică (kriyakala) este necesar să fie înţeles în mod nuanţat, ca fiind procesul evoluţiei unei anormalităţi iniţiale cu rol de cauză generatoare de boală și care evoluează către starea de boală propriu-zisă (roga).

Conceptul ayurvedic de secvenţă patologică (kriyakala) se referă şi la aspecte sau evenimente care de regulă nu sunt încadrate în procesul propriu-zis al evoluţiei bolii deja manifestate, ci îl preced cu mult din punct de vedere temporal şi de semenea din punct de vedere determinativ.

Privind din punct de vedere general, termenul sanscrit kriyakala este folosit şi pentru a desemna înlănţuirea serială a secvenţelor patologice distincte sau, altfel spus, procesul secvenţial care conduce către starea de boală. Prin urmare, procesul ce conduce către starea de boală (kriyakala) reprezintă evoluţia în timp, în ordine secvenţială, gradată, a modificărilor anormale care se produc mai întâi la nivelul dosha-urilor şi implicit al sub-dosha-urilor (upa-dosha), iar apoi la nivelul constituenţilor trupeşti (dhatu-urilor), la nivelul produşilor reziduali (mala-urilor), la nivelul sistemelor de canale ale trupului (srota-urilor), la nivelul principiilor transformatoare (agni-urilor) şi la nivelul esenţei subtile vitale a fiinţei (ojas), care este responsabilă de starea de imunitate generală a fiinţei.

Cunoaşterea stadiilor de evoluţie către starea de boală (kriyakala) este foarte importantă în Ayurveda, atât pentru diagnosticarea ayurvedică, cât şi pentru tratamentul efectiv al bolilor (roga).

Arta sanatatii