Chakrapani

Ayurveda - Enciclopedie online

Chakrapani

8 noiembrie 2018 C 0

Chakrapani

înţelept ayurvedic de o mare profunzime a înţelegerii şi cunoaşterii

Înţeleptul Chakrapani a trăit în urmă cu aproape 1000 de ani, în jurul anilor 1030-1070 e.n. şi este autorul unui tratat celebru intitulat Chakradatta, ce conţine aspecte esenţiale cu privire la principiile şi practica sistemului Ayurveda.

Înţeleptul Chakrapani a oferit o perspectivă practică şi plină de bun-simţ asupra scrierilor tradiţionale ayurvedice, detaliind şi clarificând o multitudine de aspecte fundamentale, atât de natură principială, cât şi de natură operativă, practică.

Tradiţia ayurvedică indică faptul că înţeleptul Chakrapani este un ilustru comentator al scrierilor ayurvedice şi în special al lucării Charaka-Samhita. Comentariile înţeleptului Chakrapani la sutra-ele celebrei lucrări de Ayurveda Chakara-Samhita sunt deosebit de valoroase şi oferă un spirijin consistent în înţelegerea corectă a aspectelor enunţate.

Înţeleptul Chakrapani este totodată cel care a oferit o serie importantă de chei operative pentru înţelegherea ezoterismului ayurvedic, subliniind în comentariile sale faptul că ezoterismul ayurvedic implică un efort constant de a trăi într-o cât mai profundă stare de  armonie cu realităţile profunde ale vieţii lăuntrice, spre deosebire de exoterism care, la modul general vorbind, pune accentul pe relaţia omului cu mediul natural, material. Înţeleptul Chakrapani a evidenţiat faptul că în cadrul tradiţiei ayurvedice, aceste două faţete, cea ezoterică şi cea exoterică, se întrepătrund în mod creator şi armonios. Ezoterismul ayurvedic îmbină în mod fructuos teoria cu practica.

Ezoterismul ayurvedic prezintă atât o componentă intelectuală şi teoretică avansată şi elaborată, dar în acelaşi timp şi o evidentă latură practică. Ezoterismul ce este prezent în cadrul tradiţiei milenare ayurvedice promovează acţiuni efective care pot conduce la trezirea în fiinţă a unor aspecte benefice latente, tainice, a unor capacităţi spirituale superioare, binefăcătoare, pornind în tot acest demers interior de la anumite cunoştinţe iniţiatice ezoterice.