grishma

Ayurveda - Enciclopedie online

grishma

7 martie 2022 G 0

vara

Grishma este intervalul care în Ayurveda corespunde perioadei cuprinsă în perioada 15 iunie-15 august. Spre deosebire de împărţirea obişnuită a anului din Europa, care împarte anul în mod convenţional în patru anotimpuri de câte trei luni (vara, toamna, iarna şi primăvara), în Ayurveda diferitele perioade ale anului sunt diferenţiate în funcţie de calităţile (guna) energiilor subtile din natură, perceptibile prin intermediul anumitor caracteristici care predomină într-o perioadă a anului.

Acest fel de împărţire tradițională ayurvedică are în vedere mai ales impactul pe care diferitele perioade ale anului îl au asupra stării generale a fiinţei umane şi a stării de sănătate a acesteia, reprezentând un aspect important pentru adecvarea tratamentului unor eventuale afecțiuni, în funcţie de perioada din an respectivă.

Sunt diferenţiate astfel 6 anotimpuri în Ayurveda, care nu se referă doar la specificul climatic al Indiei, ci la anumite predominanţe energetice din ambianţa terestră, care se regăsesc ca atare şi în alte zone ale globului terestru, inclusiv în România, nu numai în India.

Grishma (vara) este caracterizată de predominanţa calităţilor (guna) de fierbinte, uscat şi uşor şi are un efect general de creştere a lui pitta-dosha şi de diminuare a lui kapha şi vata.