abhyanga

Ayurveda - Enciclopedie online

abhyanga

8 noiembrie 2018 A 0

masaj ayurvedic

La modul general vorbind, termenul sanscrit abhyanga desemnează masajul ayurvedic. Termenul sanscrit abhyanga provine din asocierea cuvintelor sanscrite abhya, care înseamnă „durere” şi anga care înseamnă „membru” sau, în mod particular, „mână”. Tocmai datorită faptului că în masajul ayurvedic manevrele se realizează de către practicianul ayurvedic, în marea lor majoritate, cu ajutorul mâinilor, acest ansamblu de proceduri este apreciat ca fiind cel care diminuează şi elimină durerile (abhya) din trupul celui masat.

În mod curent în Ayurveda termenul sanscrit abhyanga este folosit cu un înţeles specific, ce se referă la metodele de aplicare pe anumite zone ale trupului fiinţei umane sau pe întregul trup a unor uleiuri terapeutice, simple sau preparate prin adăugarea unor plante medicinale şi aromatice adecvate.

Tocmai de aceea, termenul abhyanga este folosit în mod curent în Ayurveda mai ales cu sensul de masaj realizat cu uleiuri. Prin absorbţia gradată în organism a substanţelor onctuoase, combinate cu diferite remedii adecvat alese, se obţin o multitudine de efecte benefice, care sunt atât efecte generale de îmbunătăţire a stării organismului, efecte de regenerare şi de reîntinerire (rasayana), cât şi efecte vindecătoare în cazul anumitor afecţiuni.

Efectele benefice remarcabile ale terapiei ayurvedice abhyanga sunt generate în principal datorită acţiunii sale eficiente atât de neutralizare, cât şi de stimulare a eliminării toxinelor (ama) care sunt acumulate în trup, precum şi datorită efectului de reducere a dezechilibrului celor trei dosha (vata, pitta şi kapha) din structură.

Termenul abhyanga se referă aşadar la un masaj ayurvedic cu ulei, realizat de regulă de către doi sau de mai mulţi practicieni ayurvedici (vaidya), masaj prin care se urmăreşte pătrunderea uleiului cald simplu sau combinat şi cu alte remedii naturale, în ţesuturile întregului trup al persoanei masate.