haritaki

Ayurveda - Enciclopedie online

haritaki

8 martie 2022 H 0

Terminalia chebula Retz.

Haritaki (Terminalia chebula Retz., fam. Combretaceae) este un arbore de dimensiuni mari, care creşte mai ales în nordul Indiei.

În Ayurveda, acesta este apreciat pentru fructele sale, care au multiple efecte terapeutice şi subtile. Fructele de haritaki sunt printre cele mai importante remedii în Ayurveda. Tocmai de aceea, arborele de haritaki mai este numit şi abhaya (cel care conferă curaj şi îndepărtează teama), amrita (care amplifică nectarul sublim şi favorizează captarea prin rezonanţă a energiei subtile a beatitudinii (amrita)), vayastha (care face să „stea pe loc vârsta” şi astfel are efect reîntineritor), shiva (cel care ajută ființele să fuzioneze extatic cu fiinţa sublimă a lui Shiva).

Caracterizarea ayurvedică rasa-virya-vipaka a fructelor de haritaki esta dată de formula: gust astringent-picant-amar-acru-dulce (kashaya-katu-tikta-amla-madhura) – acţiune specifică fierbinte (ushna-virya) – efect post-digestiv dulce (madhura-vipaka).

Fructele de haritaki prezintă în mod distinct cinci din cele şase gusturi elementare (rasa), situaţie numită pancha-rasa în Ayurveda. Absenţa gustului sărat (lavana-rasa) este sugerată de expresia lavana-vargita.

Fructele de haritaki prezintă acţiune antiinflamatoare, stomahică, laxativă și purgativă blândă, deoarece, planta are vipaka dulce şi permite astfel eliminarea confortabilă a materiilor reziduale.

De asemenea, fructele de haritaki prezintă acţiune astringentă, antihelmintică, cardiotonică, afrodiziacă, antiseptică, diuretică, depurativă și tonică. Fructele de haritaki au multe proprietăţi excepţionale, de tip prabhava. Fructele de haritaki au efect echilibrant asupra tuturor celor trei dosha-uri, efect tridosha.

Planta este folosită în Ayurveda în primul rând pentru efectul regenerator şi reîntineritor (rasayana), având efecte benefice atât asupra structurii fizice trupești, cât şi a celei emoţionale şi psiho-mentale.

La nivel psiho-mental, fructele de haritaki favorizează o stopare a risipei de energie psiho-mentală, datorită gustului astringent, generează o stimulare şi un aport energetic dinamic asupra structurii eterice, iar acţiunea post-digestivă dulce (madhura-vipaka) face ca planta să fie un excelent tonic, nutritiv, regenerant şi vitalizant pentru trup. Aşadar, dacă mintea operativă (manas) este liniştită, folosind această plantă valoroasă, creşte energia eterică a ființei şi astfel trupul prosperă, apărând atunci un pregnant efect regenerator la nivel global.

Fructele de haritaki prezintă câteva efecte subtile deosebite. În primul rând acestea au acţiune tonic cerebrală, sunt utile pentru tratarea deficienţelor de memorie, a durerilor de cap, pentru eliminarea stărilor de melancolie ori de depresie și pentru îmbunătăţăţirea capacităţii de învăţare. În plus, planta favorizează amplificarea înţelepciunii, conferă accesul la starea de cunoaştere pură, amplifică capacitatea de conştientizare, este foarte folositoare pentru îmbunătăţirea practicii continenţei erotic-amoroase (brahmachariya), permite accesul prin rezonanţă ocultă la energia sublimă spirituală a Supremului Transcendent (Shiva).

Pentru obţinerea unor efecte optime, tradiţia ayurvedică indică modalităţi de utilizare curentă, diferenţiate în funcţie de perioada din an. Astfel, în timpul perioadei varsha, care este anotimpul ploios, în special în luna august, fructele de haritaki se administrează împreună cu sare grunjoasă. În timpul perioadei sharada, toamna, aproximativ luna octombrie, fructele de haritaki se administrază cu zahăr brun. În timpul perioadei hemanta, iarna timpurie, luna decembrie, se ia haritaki cu ghimbir. În timpul perioadei shishira, iarna târzie, lunile ianuarie şi februarie, fructele de haritaki se administrează cu puţin piper negru. În timpul perioadei vasantha, primăvara, lunile martie-aprilie, este ideal să se ia fructe de haritaki cu miere.

AMN-România