shukra-janana
tonic erotic-amoros
Termenul shukra-janana provine din asocierea cuvintelor janana, care înseamnă aport tonic şi shukra, care înseamnă ţesut reproducător. Prin urmare, shukra-janana înseamnă spermatopoetic, spermatotonic, tonic sexual sau tonic erotic-amoros, acțiune care implică dinamizarea în sfera erotic-amoroasă a ființei și formarea de fluidelor sexuale. În mod particular, shukra-janana înseamnă spermatogenic.
O astfel de acţiune favorizează mărirea cantităţii de fluid reproducător şi, după caz, a secreţiilor corespondente, amplificarea potenţialului procreator în forma sa materială şi astfel regenerarea fiinţei la nivel erotic-sexual, din punct de vedere fizic mai ales. Nu neapărat această acţiune oferă şi garanţia faptului că respectivul potenţial fizic crescut este sau va fi cu uşurinţă transmutat şi sublimat de către ființa umană în cauză. Potențialul procreator se formează ca atare, însă folosirea sa depinde de capacitatea de transmutare şi de sublimare a fiinţei umane respective. Pentru a valorifica acest plus de potenţial procreator fizic este necesară o capacitate mărită de transmutare şi de sublimare, ce poate fi amplificată printr-o practică adecvată. Dacă acest potenţial procreator mărit este transmutat, acesta oferă o mai mare dinamizare la nivel auric, ca urmare a proceselor de transmutare şi de sublimare angrenate.
În grupa plantelor cu proprietăţi tonice la nive erotic-amoros (shukra-janana) intră mai ales plantele cunoscute ca fiind afrodiziace tonice, așa cum este de exemplu rădăcina de ginseng (Panax ginseng C.A.Mey.) sau rădăcina de ashvagandha (Withania somnifera (L.) Dunal).