ushna-virya

Ayurveda - Enciclopedie online

ushna-virya

7 martie 2022 U 0

acţiunea specifică fierbinte

Ushna-virya este acea potenţialitate energetică subtilă latentă ce există într-o anumită substanţă, într-un anumit aliment sau într-un anumit remediu care poate deveni cu uşurinţă activă manifestându-se printr-o senzaţie predominantă de fierbinte (ushna), ce poate fi conştientizată mai ales în timpul desfăşurării procesului de digestie (paka) a acelei substanţe.

Acest tip de acţiune specifică fierbinte (ushna-virya) determină o creştere a intensităţii focului digestiv (agni), corelată cu o creştere (agravare) a stării lui pitta-dosha în fiinţă. Simultan, acest tip de acţiune specifică fierbinte (ushna-virya) conduce la echilibrarea (armonizarea) stării corespunzătoare lui vata-dosha, cât şi a lui kapha-dosha, în situaţiile în care una dintre acestea (sau chiar amândouă) se află într-o stare temporară agravată (în exces).

Manifestarea activă predominantă a calităţii generale (guna) de fierbinte (ushna) a unei substanţe face posibilă amplificarea funcţiei de ardere prin amplificarea intensităţii tuturor proceselor metabolice care au loc la nivelul ţesuturilor corporale (dhatu) şi care sunt întreţinute de fiecare dintre factorii transformatori specifici, corespunzători lor (dhatu-agni-uri). Acţiunea specifică fierbinte (ushna-virya) determină o amplificare a proceselor de transmutaţie biologică şi de sublimare care au loc în interiorul structurii constitutive a unei fiinţe umane.

Atunci când este foarte intensă, acest tip de acţiune specifică fierbinte (ushna-virya) poate produce o accelerare a procesului digestiv, poate produce o senzaţie accentuată de uşurintă (laghu) în trup. În cazuri extreme, de intensitate mare, aceasta poate conduce la o scădere a lui shukra-dhatu (ţesutul reproducător), poate produce sete sau transpiraţie, ori poate determina apariţia unei senzaţii specifice de ameţeală, corelată cu apariţia unei stări de vomă sau cu declanşarea purgaţiei.