apana-vayu

Ayurveda - Enciclopedie online

apana-vayu

11 noiembrie 2018 A 0

apana-vayu

suflul subtil descendent

Mai este cunoscut ca fiind suflul care se mişcă în jos şi în afară, responsabil de eliminarea produşilor reziduali şi care îşi are sediul în colon.

Apana-vayu este suflul prin a cărui acţiune sunt generate procesele de excreţie şi este unul dintre cele cinci sufluri subtile (vayu-uri) care reprezintă formele secundare (sub-dosha-urile) (upa-dosha) care sunt corespunzătoare lui vata-dosha: udana-vayu, prana-vayu, samana-vayu, vyana-vayu, apana-vayu.

În cazul acestui suflu subtil (apana-vayu) predomină prithivi-tattva.

Apana-vayu este în general descris ca fiind „acel suflu subtil care scoate”, „vayu care elimină” sau „vayu care coboară şi curăţă”. El mai este numit adeseori „aerul care se mişcă în jos” sau „forţa nervoasă care se mişcă în jos”.

Apana-vayu asigură eliminarea tuturor materiilor uzate şi se manifestă în special în partea inferioară a corpului. Suflul subtil descendent (apana-vayu) este localizat în partea inferioară abdominală sau mai exact în colon, rect, anus şi aparatul urogenital.

În practica Yoga este cunoscut faptul că suflul subtil descendent poate fi controlat prin intermediul centrului secret de forţă muladhara-chakra. Prin anumite tehnici tradiţionale Yoga, energia acestui suflu subtil poate fi sublimată în alte forme de energii subtile superioare.