Atreya

Ayurveda - Enciclopedie online

Atreya

8 noiembrie 2018 A 0

Atreya

mare înţelept şi eliberat, care a revelat oamenilor Ştiinţa sacră a vieţii, Ayurveda

În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya (cunoscut şi sub numele de Punarvasu) este binecunoscut drept un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevărurile fundamentale conţinute în cadrul Ştiinţei sacre a vieţii (Ayurveda).

Cele mai multe dintre expunerile sale pline de înţelepciune conţin o multitudine de elemente practice, deosebit de utile pentru aspirantul care urmăreşte să pătrundă tainele manifestării energiei fundamentale a vieţii în fiinţa umană.

Învăţăturile sale au fost consemnate şi s-au păstrat mai ales în celebra lucrare de Ayurveda Charaka-Samhita, lucrare care, alături de alte mari scrieri tradiţionale ayurvedice, reprezintă tezaurul de cunoaştere transmis până astăzi, de acum câteva mii de ani.

Tradiţia ayurvedică precizează că învăţătura Ştiinţei sacre a vieţii (Ayurveda) a fost transmisă mai întâi în tărâmul cel tainic al fiinţelor divine zeieşti, începând de la Brahma, aspectul lui Dumnezeu de Creator al Universului, către Daksha, exponentul Voinţei manifestatoare a lui Dumnezeu, apoi prin intermediul celor doi Ashvinii, cuplul vindecătorilor divini cereşti şi apoi de către Indra, conducătorul divin al tărâmului fiinţelor zeieşti.

Indra este cel care a revelat Ştiinţa sacră a vieţii (Ayurveda) oamenilor, prin intermediul înţeleptului şi yoghinului Bharadvaja şi apoi a marelui înţelept şi realizat spiritual Atreya.

Înţeleptul Atreya este prima fiinţă umană care a oferit oamenilor ştiinţa şi arta vindecării spirituale, ce a fost primită prin iniţiere, prin intermediul yoghinului şi înţeleptului Bharadvaja, de la fiinţele zeieşti.

Tocmai datorită înzestrării sale excepţionale de a face accesibile oamenilor aspectele deosebit de profunde şi complexe ale manifestării vieţii şi totodată datorită compasiunii nesfârşite pe care a manifestat-o faţă de oameni, fiind într-o constantă stare de comuniune cu Marea Putere Cosmică a compasiunii dumnezeieşti Tara, înţeleptul Atreya a fost favoritul celor doi vindecători celeşti Ashvinii şi al Marelui Zeu şi totodată divin inspirator Indra , care l-au ghidat şi l-au susţinut în permanenţă în ceea ce a realizat în decursul vieţii sale terestre, într-o stare exemplară de compasiune pentru oameni.

Tocmai de aceea, în tradiţia ayurvedică înţeleptul Atreya este cunoscut ca fiind fiinţa care a asigurat veriga de legătură între tărâmul tainic zeiesc şi lumea oamenilor. În această direcţie, înţeleptul Hemachandra precizează că, cităm: „Aşa cum numele de Atri, din care derivă numele lui Atreya, este simbolul primului constituent trupesc vital din microcosmosul fiinţei umane şi care este cunoscut în Ayurveda sub numele de rasa-dhatu, la fel şi înţeleptul Atreya este, în felul său, manifestatorul energiei fundamentale a începutului iniţiatic transformator în ceea ce priveşte înţelegerea aspectelor spirituale profunde şi a nenumăratelor taine dezvăluite ale Ştiinţei Vieţii (Ayurveda), precum şi cel care a revelat oamenilor o multitudine de mijloace naturale de vindecare, pe care Dumnezeu le-a pus la dispoziţia celor cunoscători şi inteligenţi, prin intermediul darurilor Naturii, al plantelor de leac, al alimentelor naturale, al apei, pământului, focului, aerului şi al eterului cel subtil.”.

Aşa cum rezultă şi din etimologia numelui său, înţeleptul Atreya este exponentul puterii transformatoare a energiei începutului, ce este prezentă în actul sacru al iniţierii spirituale, pe care el a oferit-o tuturor celor care au dorit să afle tainele Ştiinţe Sacre a Vieţii (Ayurveda).

Tradiţia ayurvedică menţionează faptul că majoritatea expunerilor înţeleptului Atreya au fost structurate ca un dialog între învăţător şi elevii săi, pe baza întrebărilor ce se structurau în mintea aspiranţilor la cunoaştere, în acel cadrul iniţiatic spiritual de acum peste 5000 de ani.

În expunerile sale, înţeleptul Atreya revelează tainele manifestării vieţii în cazul fiinţelor umane, precum şi modul în care fiinţele umane pot, printr-o cunoaştere şi o practică adecvată, să trăiască o viaţă lungă, într-o stare de sănătate şi fericire aproape continuă şi să evite în mod înţelept suferinţele generate de boală sau bătrâneţe.

Încă de la începutul expunerilor sale, înţeleptul Atreya descrie care este rostul divin al cunoaşterii Ştiinţei sacre a vieţii: „Deoarece Ştiinţa sacră a vieţii (Ayurveda) este benefică umanităţii, atât pentru viaţa ce se desfăşoară în această lume fizică, cât şi pentru viaţa ce va urma într-una dintre lumile sau, altfel spus, sferele subtile sau tărâmurile în care fiinţa spirituală va continua să existe după părăsirea planului fizic, din acest motiv Ayurveda este considerată de către înţelepţii cunoscători ai scrierilor sacre ca fiind de o inestimabilă valoare practică şi spirituală totodată”.

Tocmai de aceea, înţeleptul Atreya revelează de fiecare dată când expune adevărurile fundamentale referitoare la un anumit tip de suferinţă umană, ce se concretizează sub forma unei anumite tulburări sau boli, şi cheia subtilă-spirituală a situaţiei respective. Cunoaşterea acestei chei secrete permite apoi înţelegerea mecanismelor de natură cauzală, care conduc la manifestarea fiecărui tip de tulburare. Acesta este un aspect spiritual fundamental care caracterizează învăţătura sa.

În lumina acestor revelaţii, dezvăluirea sensului spiritual al unei anumite situaţii de boală conduce la o profundă integrare spirituală a actului de vindecare ce urmează, conferindu-i astfel o dimensiune completă şi profundă.